Keltajalkaviklo Hakin alueella

17.5.2017

Keltajalkaviklo
kuva: Sami Tuomela

Kuva suurenee klikkaamaalla kuvaa
Keltajalkaviklo kuva: Sami Tuomela Kuva suurenee klikkaamaalla kuvaa

Maanantaiaamuna Jan Södersved löysi Hyvelänjärven tulvapellolta kahlaajaparvesta keltajalkaviklon.

Viikko meni niin ,etten ehtinyt lainkaan linturetkelle. Linnut siihenkin oli syynä, mutta työn puolesta, kun Linnut-lehti oli saatava painoon. Kun se oli sunnuntai-iltana valmis, päätin käydä maanantaiaamuna ennen toimistolle menoa vilkaisemassa, mitä Hyvelänjärven tulvalle kuului.

Kuiva kevät oli supistanut tulva-alueen melko pieneksi, mutta siinä ruokailevia kahlaajia oli helppo tarkkailla, kun kasvillisuutta oli noussut kovin vähän viime viikkojen viileinä päivinä. Laskin nopeasti kahlaajat: melkein 300 liroa, kymmeniä suokukkoja, 11 mustavikloa, muutama valkoviklo, pari lapinsirriä ja tyllejäkin.

Laskettuani kahlaajat päätin vielä huolellisesti katsoa, oliko joukossa mitään, mitä en vielä huomannut. Aloin ”skannata” liroja, ja vain parisenkymmentä lintua katsottuani kaukoputken kuvassa asteli vähän kookkaampi ja vaaleampi keltajalkainen viklo. Huh, ihan kuin keltajalkaviklo, mutta eihän se voi olla… Seurailin sitä hetken aikaa. Ennen pitkää näin yläperänkin. Kaikki täsmäsi. Siinä kahlaili Suomen viides keltajalkaviklo.

Otin puhelimella kaukoputken läpi muutaman huonon kuvan. Sitten aloin laatia viestejä ja ohjeita muille lintuharrastajille. Olisi kurjaa, jos kukan muu ei pääsisi jakamaan tällaista havaintoa. Samaan aikaan olin huolissani siitä, etten pystynyt seuraamaan lintua ja näpyttelemään viestejä yhtä aikaa. Niinhän se katosikin minulta sillä välin.

Meni puolisen tuntia ennen kuin löysin sen uudelleen juuri ennen kuin Risto Salo ensimmäisenä ehti paikalle. Sen jälkeen pidimme lintua visusti silmällä, kunnes muita saapuisi paikalle. Kahlaajat nousivat ilmaan, ja viklo oli taas kateissa. Useamman etsijän voimin se löytyi kuitenkin nopeasti ja oli hyvin hallinnassa, kunnes se runsaat pari tuntia löytymisensä jälkeen nousi lentoon ja katosi. Minä olin silloin jo matkalla töihin.

Keltajalkaviklo on pohjoisamerikkalainen kahlaaja, joka on havaittu Suomessa viimeksi vuonna 2009. Uudellamaalla lajia ei ole aikaisemmin havaittu.

Teksti:Jan Södersved
Kuva: Sami Tuomela