Moision yölaulajat ja muut visertäjät

23.6.2020

Kultarinta (Hippolais icterina), Aki Mettinen
Kultarinta (Hippolais icterina), Aki Mettinen
Satakieli (Luscinia luscinia), Lohja 17.5.2020, Aki Mettinen
Satakieli (Luscinia luscinia), Lohja 17.5.2020, Aki Mettinen
Lehtokerttu (Sylvia borina) elementissään hautausmaan viereisessä lehdossa 23.5.2020, Aki Mettinen
Lehtokerttu (Sylvia borina) elementissään hautausmaan viereisessä lehdossa 23.5.2020, Aki Mettinen

Mediat ovat tulvineet uutisia ja tarinoita siitä, kuinka ihmiset ovat nyt poikkeusoloissa jalkautuneet luontoon. Ja mikäs sen hienompaa! Itsekin Lohjan Moisiolla asuneena olen saanut kuulla linturetkilläni terveisiä monilta kasvotutuilta ja ennestään tuntemattomiltakin. Valitettavasti HAKKI on joutunut toistaiseksi peruuttamaan kaikki yleisötapahtumat ja retket. Kannustamme siksi kaikkia jatkamaan omatoimisia linturetkiä. Hakin järjestämä yölaulajaretki on yksi suosituimmista retkistämme ja Moision alue on siinä oivallinen kohde tänäkin kesäiltana.

Lohjan keskustan hautausmaan ja pellon välisessä metsässä voit kuulla heti mustapääkerttujen, satakielien, viitakerttusten, mustarastaiden ja joidenkin hieman uneliaiden pajulintujenkin sävellyksiä. Ja saattaa jokin ensimmäisestä pesyeestä toipunut ja uudelleen virittäytynyt punarintakoiraskin intoutua heläyttämään kauniin surumielisen säkeensä.

Museon rautatiesillan jälkeen jatkat Lehmuskujaa pitkin vesilaitoksen takaa metsikön suojassa Mosionpellolle avautuvassa näkymässä. Voit valita myös toisen reitin Pappilan museoraitin kautta Rovastinkatua alas kohti Moisionpeltoa ja Moisionlahtea. Reitti jatkuu pellon kävelytietä kohti uimarantaa. Joka puolella satakielten kauaksi kantava, kirkas sointi täyttää mielenmaisemasi, illan punertuva ja taivaanrantaa kohti katoava kajo sulkee silmäsi. Huomaat pian palanneesi takaisin, mistä olit lähtenytkin ja mielesi tekisi mennä uudestaan...

Aamulla varhain ja myös päiväsaikaankin Moision uimarannalla lintukuoroon liittyy ainakin kaulushaikara, ruokokerttunen tai rytikerttunen, rantasipi, västäräkki, nokikana, silkkiuikku ja kaukainen kurkikin. Lehtevillä alueilla - siis muualla kuin Moisiollakin - moni näkymätön pikkulintu kuten peippo, kultarinta, lehtokerttu, pensaskerttu saa sinut ihmettelemään - miksi en ennen ole näitä huomannutkaan?

Tunnelmallisia linturetkiä kesällä 2020!
Oppaananne tällä kertaa
Aki Mettinen, HAKKI